Za današnji ručak napravite zapečene tortilje punjene piletinom i sirom
Meksička kuhinja sve je popularnija širom svijeta. Jedan od poznatih meksičkih specijaliteta kojem rijetki mogu odoljeti jesu i popularne enchilade. Iza tog izraza skrivaju se zapečene punjene kukuruzne tortilje.
Donosimo Vam recept za varijantu s piletinom i sirom u kojoj će vaši ukućani sigurno uživati.
Sastojci za enchilade:
8 velikih kukuruznih tortilja (ili pšeničnih)
600 grama pilećih prsa
2 kašike maslinova ulja
2 svježe crvene paprike srednje veličine
1 luk srednje veličine
300 grama kukuruza iz konzerve
so, biber i čili
200 grama naribane gaude (ili drugog topivog sira)
umak za enchilade
Sastojci za umak
2 velike kašike maslinova ulja ili druge masnoće po želji
2 velike kašike glatkog brašna
400 ml temeljca (mesnog ili povrtnog)
100 ml paradajz sosa
1 mala kašika žlica mljevene ljute paprike
2 male kašike slatke mljevene paprike
1 mala kašika češnjaka u prahu
½ male kaiške sušenog origana
sol po ukusu
Priprema:
Prvo započnite s pripremom umaka, koji slobodno možete napraviti i dan ranije. Zagrijte temeljac u zasebnoj posudi. Na srednje jakoj vatri u drugoj posudi zagrijte ulje. Dodajte brašno i miješajte 2 minute. Kad brašno malo požuti, dodajte ljutu i slatku papriku, češnjak i origano te miješajte još minutu.
Zatim pomalo dolijevajte zagrijani temeljac uz stalno miješanje kako biste razradili grudvice koje će nastati kada se tekućina spoji s mješavinom brašna i začina. Zatim ulijte paradajz sos, posolite i pustite umak da krčka 10 minuta.
Očistite i nasjeckajte luk nasitno. Papriku očistite, operite i narežite na kockice. Operite piletinu i narežite je na manje kockice. Na srednje jakoj vatri dinstajte luk 5 minuta dok malo ne požuti.
Dodajte papriku i dinstajte dok malo ne omekša, a zatim dodajte piletinu. Posolite, popaprite, dodajte malo čilija po želji i procijeđeni kukuruz pa sve zajedno dinstajte 10-ak minuta dok piletina ne bude kuhana.
Pripremite malo dublju posudu za pečenje i namastite ga s malo masnoće. Sada započnite sa slaganjem tortilja. Na svaku tortilju stavite kašiku-dvije pripremljenog umaka, piletine i malo naribanog sira pa smotajte tortilju.
Nastavite sve dok ne potrošite tortilje i piletinu. Ostatak umaka prelijte ili premažite preko tortilja i zatim posipajte s ostatkom ribanog sira, a po želji ga možete i dodatno naribati. Pecite 20-ak minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stepeni, prenosi Dnevnik.hr.
Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.